Blue Monday is jaarlijks op de derde maandag van januari. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de meest depressieve dag van het jaar is. De dagen zijn nog kort, buiten is het koud en veruit de meeste mensen hebben hun goede voornemens alweer zien mislukken. Hoe kun je Blue Monday doorkomen met een positieve mindset? Wij hebben 6 tips verzameld om de blues te doorbreken!

Blue Monday

Blue Monday is in 2005 gedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij ontwikkelde een formule waaruit zou blijken dat de maandag van de derde week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. In 2021 valt Blue Monday op maandag 18 januari. De grootste redenen waarom deze dag wordt bestempeld als de meest depressieve van het jaar zijn:

  • maandag is de eerste dag van de werkweek
  • de dagen zijn nog kort en donker 
  • goede voornemens zijn mislukt 
  • de vakantie is nog ver weg 

Don’t Be Blue!

Wil je Blue Monday dit jaar skippen? Dan kun je natuurlijk de hele dag in bed blijven liggen met de gordijnen dicht, maar er zijn ook een paar trucjes die je door deze dip heen kunnen helpen!

Leestip: Wintertuin aanleggen? 5 vorstvrije ideeën

Tips voor een positieve mindset op Blue Monday

Blue monday

1. Niet snoozen!

Gaat de wekker vroeg op maandagmorgen? Probeer dan om meteen op te staan. Ga niet snoozen en liggen bedenken waarom je er niet uit wilt, maar grijp deze dag bij z’n ballen en ga ervoor!

2. Neem een verfrissende douche

Gebruik de tijd waarop je normaal nog ligt te snoozen om een een verfrissende douche te nemen. Zo word je goed wakker en kun je er volop tegenaan op deze depressieve maandag.

3. Trek een feestelijke outfit aan

De feestdagen zijn al lang voorbij, maar ook op Blue Monday mag je jezelf best trakteren op een beetje glitter & glamour. Wie er goed uitziet, voelt zich ook goed! Neem net iets langer de tijd voor de spiegel. Heb je weinig tijd op maandagmorgen? Leg je kleding dan op zondagavond alvast klaar.

4. Ga uitgebreid lunchen op Blue Monday

Ook tussen de middag mag je gerust wat me-time inlassen! Ga uitgebreid lunchen met collega’s of spreek met een bekende af in jullie favoriete lunchroom. Je zult zien dat dit je stemming goed doet!

5. Trakteer jezelf op een bos bloemen

Bloemen zijn kleurrijk en ze ruiken ook nog eens hartstikke lekker. Het ultieme middel om je Blue Monday om te toveren in Colorful Monday! Heb je op het werk last van de blues? Trakteer je collega’s dan op een mooie bos, dan is hun dag ook meteen een stuk beter!

6. Comfort food op Blue Monday

Heb je alles al geprobeerd, maar lukt het je echt niet op uit die dip te komen? Dan kun je altijd nog plan B proberen: comfort food. Je moet jezelf natuurlijk niet volstouwen met van alles en nog wat, maar een fijne traktatie doet wonderen. Een lekker taartje bijvoorbeeld, een reep chocolade of je favoriete bonbons.