We kunnen wel stellen dat het online leven in 2020 in raptempo is gegroeid. Door de lockdown, is het aantal online kopers in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen van 11,7 miljoen naar 12,5 miljoen. Nu veel ondernemers hun deuren wederom hebben moeten sluiten, is de vraag naar online oplossingen enorm. Hoe kun je snel een website bouwen, zodat je toch kunt blijven verkopen? We hebben een simpele handleiding voor je gemaakt.

Snel een website bouwen

Snel een website bouwen en online zetten

Kleine ondernemers, horecabazen, kledingketens, groothandels, scholen, ZZP’ers: iedereen is geraakt door de coronacrisis. Het vraagt om innovatieve oplossingen: online informeren, enthousiasmeren en converteren. Voor sommige ondernemers is dit een kwestie van een kleine omschakeling, anderen moeten nog flinke stappen maken om te digitaliseren als bedrijf. Wil je snel een website bouwen? Wij helpen je opweg.

Snel een website bouwen met nieuwe url

Een nieuwe website begint met een goede domeinnaam: een url met de naam of diensten van het bedrijf. ‘SHOH’ is bijvoorbeeld de afkorting voor Shopping, DIY, Ondernemen en Huis: de blogtopics op deze website. Wil je goed gevonden worden op Google, dan is een letterlijke aanduiding van je product of dienst een aanrader: ‘deverhuizer.nl’ bijvoorbeeld of ‘belastingadvies.nl’. Doordat ‘verhuizer’ of ‘belastingadvies’ dan in elke url van de website voorkomt, zul je beter vindbaar zijn op deze termen. 

Een hostingpakket

Stap 2 is een hostingpakket. Om je website in te kunnen richten en het mogelijk te maken om hem te bezoeken, heb je schijfruimte nodig: opslagruimte op de server van een hostingpartij. Er zijn verschillende aanbieders en mogelijkheden in pakketten. Het grootste verschil tussen een klein, medium en groot pakket is de schijfruimte. Deze wordt in GB’s aangegeven. Simpel gezegd kun je met een klein pakket minder dan met een grote. Je kunt bijvoorbeeld minder graphics toevoegen, die vragen namelijk veel schijfruimte, en je kunt ook maar een X aantal bezoekers per maand verwelkomen. Verwacht je veel potentiële klanten? Dan is een medium of plus pakket te beste optie. Deze zijn vaak ook voorzien van automatische back-ups, voor als je – om welke reden dan ook – websitegegevens kwijtraakt. Verder kun je bij een medium en groot pakket meer e-mailadressen onderbrengen die eindigen op @[jouwbedrijf.nl].

Een thema kiezen voor je website

Een WordPress thema kiezen

Is de hosting geregeld? Dan kun je beginnen met het inrichten van je website. Hiervoor ontvang je een mailtje van je hostingpartij met inloggegevens voor je Direct Admin. In de Direct Admin heb je de mogelijkheid om WordPress, of een ander CMS-programma, toe te voegen als applicatie. Je vult de gegevens van je website in en kunt binnen enkele minuten van start. Inloggen kan door [jouwwebsite.nl]/wp-admin te gaan. Je komt dan in het dashboard van WordPress, waarin je o.a. de mogelijkheid heb om een thema te kiezen en menu’s, pagina’s en berichten aan te maken. Het thema is de vormgeving van je site, hiermee kun je snel een website bouwen! WordPress biedt duizenden thema’s aan. Deze kun je previewen, om te zien hoe het eruit zal zien, en vervolgens installeren. Tip: kies een thema dat bij het doel van je website past. Zo zijn er bijvoorbeeld zakelijke lay-outs, thema’s voor bloggers etc. Binnen het thema heb je de mogelijkheid om zelf de kleuren voor je site te selecteren en opties zoals: een headerafbeelding, een logo toevoegen en de sidebar en footer inrichten.

Snel een website bouwen: pagina’s en menu’s

Om je bezoekers van de juiste informatie te voorzien, kun je vervolgens de nodige pagina’s aanmaken. De basics zijn meestal: Home, Diensten, Over ons en Contact. Dit doe je door in de linker zijbalk op ‘Pagina’s’ – ‘Nieuwe Pagina’ te klikken. WordPress werkt met contentblokken, waarmee je gemakkelijk selecteert wat je op de pagina wilt zetten: een kop, tekst, afbeelding of video bijvoorbeeld. Eenmaal af, dan kun je rechts bovenin op ‘Publiceren’ klikken. Om de pagina’s zichtbaar te maken op de website, zet je ze vervolgens in een menu. In elk WordPress-thema zit altijd standaard een hoofdmenu. Kies voor ‘Weergave’ –  ‘Menu’s’ en gebruik het blokje aan de linkerkant om pagina’s toe te voegen. Eenmaal in het menu geplaatst, kun je ze nog verslepen en in een andere volgorde zetten. Je hebt ook de mogelijkheid om bepaalde pagina’s onder andere pagina’s te hangen in het menu: als subpagina. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘Diensten’-pagina hebben, waar jouw verschillende diensten los onderhangen.

Berichten posten op je nieuwe website

Veel ondernemers voorzien klanten online ook van de juiste informatie met een blog of kennisbank. Hierin vertel je bijvoorbeeld wat er uniek is aan jouw aanbod en waarom zij écht niet zonder kunnen. Je maakt je producten toegankelijker en verduidelijkt de specificaties. Ook een blog en kennisbank zorgen ervoor dat je beter wordt gevonden in Google. Artikelen aanmaken doe je onder ‘Berichten’ – ‘Nieuw Bericht’. Dit werkt, net als bij de Pagina’s, met een gebruiksvriendelijk blokkensysteem. 

Leestip: Online adverteren op Google en social media

De Yoast SEO plugin

Snel een website bouwen met de Yoast SEO plugin

Wil je niet alleen snel een website bouwen, maar ook een goede start maken op Google? Download dan de Yoast Seo plugin. Hiermee kun je pagina’s en berichten voorzien van de juiste koppen, keywords en metabeschrijvingen. Yoast geeft hiervoor een contentblok weer, dat je onderaan op elke pagina vindt. Wil je meer weten over SEO? Laat je adviseren door een SEO specialist. Hij of zij kent Google als geen ander en kan er met de juiste trucjes voor zorgen dat je hoger wordt getoond in de zoekresultaten.