Raamdecoratie moet niet alleen functioneel zijn, het oog wil ook wat! Ben je op zoek naar gordijnen voor de woonkamer of keuken? Dan is het belangrijk dat ze bij de rest van je interieur passen. Welke soorten raamdecoratie zijn er? Wat zijn de mogelijkheden voor maatwerk? En hoe zorg je ervoor dat vorm en functie op de juiste manier samenkomen?

Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Raamdecoratie is er in vele verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan jaloezieën, shades, shutters, rolgordijnen, vouwgordijnen en luxaflex. Elk van deze soorten is er op haar beurt weer in verschillende materialen en tal van kleuren. Gordijnen die we in 2021 veel zien zijn houten jaloezieën. Met het handige draaisysteem van jaloezieën bepaal je zelf de hoeveelheid lichtinval. Anno 2021 hebben niet alle ramen in huis een standaard rechthoekig formaat. Naast de basics, kun je daarom in de meeste winkels ook kiezen voor raamdecoratie op maat.

Raamdecoratie voor de woonkamer

Raamdecoratie voor de woonkamer

In de woonkamer kun je in feite elk gordijn ophangen dat je wilt. Goede zonwering en privacy zijn aandachtspunten. Je wilt immers niet verblind worden door de zon als je visite hebt of televisie aan het kijken bent. En voorbijgangers hoeven ook niet alles te zien als ze langs lopen! Goede raamdecoratie zorgt er daarnaast voor dat het in de zomer lekker koel blijft in huis en je de warmte in de winter juist binnen houdt. Voor de ideale mix & match met je interieur heb je twee mogelijkheden: je kunt je gordijnen afstemmen op de inrichting, of knallen met een opvallende blikvanger!

Leestip: Okergeel is de woonkleur van 2021: inspiratie!

Gordijnen voor de keuken

In de keuken heb je meer om rekening mee te houden. Dit is namelijk een vochtige ruimte. Raamdecoratie van stof – rolgordijnen, vouwgordijnen of klassieke stoffen gordijnen – zijn hier niet handig. Er kunnen dampen van het bakken en braden in gaan zitten, waardoor bacteriën vrij spel hebben. Kies daarom altijd voor gordijnen die makkelijk afneembaar zijn: luxaflex, jaloezieën of shutters bijvoorbeeld. Deze laatste is raamdecoratie in de vorm van houten panelen, die veel weg hebben van de raamluiken die je bij oude boerderijen ziet.