De temperaturen lopen weer richting het vriespunt, de zon gaat rond etenstijd onder en veel planten en bloemen zijn uitgebloeid. Niet het ideale moment om van je tuin te genieten, zul je denken. Maar wist je dat er ook in het najaar heel veel moois te beleven valt in je achtertuin? Je moet het alleen even in de vingers krijgen! Met deze 5 tips kun je de perfecte wintertuin aanleggen.

Wat is een wintertuin?

Een knisperend haardvuur, gezellige lichtjes, wollen plaids en een overdekt terras…get the picture? Een wintertuin is een tuin die is voorbereid op koud en nat weer. Met vorstvaste planten bijvoorbeeld, een overkapping en een houtkachel of terrasverwarming. Hiermee geniet je ook in de winter van een warm en kleurrijk buitenleven.

5 wintertuin ideeën

De ideale wintertuin bestaat uit een paar simpele basics. Zo wil je natuurlijk droog zitten, het niet koud hebben en kunnen genieten van de natuur om je heen. Deze 5 tips helpen je om ook in het najaar in je tuin te genieten van een kopje thee in de ochtendzon.

#1 Wintertuinplanten

Wintertuinplanten - klimop

Wil je ook op koude dagen genieten van groen in je tuin? Winterharde planten overleven temperaturen rond het vriespunt. Goede wintertuinplanten zijn bijvoorbeeld: de klimop, het meloenboompje, de kerstroos, laurier en de kardinaalshoed. Deze blijven alle vijf het hele jaar door groen. Het meloenboompje, de kerstroos, laurier en de kardinaalshoed zorgen zelfs voor een kleurrijke wintertuin. Ze bloeien in de herfst en winter en geven dan hele mooie bloemen.

#2 Een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping in je wintertuin

Een terrasoverkapping beschermt je tegen het Nederlandse winterweer. Hiermee kun je het hele jaar door van je tuin genieten, ook al regent het nog zo hard. Soms is het juist extra knus om te luisteren naar de regen. Een olielampje op tafel, een wollen plaid om je heen geslagen en een kop warme chocolademelk erbij: heerlijk! Een terrasoverkapping vergunning is in de meeste gevallen niet nodig. Dit is afhankelijk van de hoogte van je woning, de hoogte van de overkapping en er wordt gekeken of de terrasoverkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg. Je kunt hem in elke soort en maat laten bouwen. Een houten terrasoverkapping bijvoorbeeld of één met een glazen dak.

#3 Een houtkachel of heater in je wintertuin

Een houtkachel voor de tuin

Naast beschut zitten, wil je het natuurlijk ook lekker warm hebben als je van je wintertuin geniet! Houtkachels en heaters zijn de ideale warmtebron voor buiten. Er zijn traditionele houtkachels, gaskachels en elektrische varianten. Een heater werkt op gas of stroom. Je kent ze waarschijnlijk wel van de terrassen bij restaurants en cafés. Elektrische verwarming is goedkoper in gebruik, voor gaskachels heb je geen stekker nodig. Deze werken op gasflessen.

Leestip: Een blokhut als thuiskantoor #thuiswerken

#4 Warme kussens

Wollen kussens in je wintertuin

Voor een gezellige sfeer en warme billen(!) kleed je de tuin aan met warme kussens. Mooie witte donskussens bijvoorbeeld, of kussens van wol. Een leuk kleedje op tafel, sfeerverlichting voor buiten, een plaid en je tuin is helemaal winter-proof! Tip: er is ook speciaal textiel voor je tuinset van PVC. Dit kun je met een gerust hart buiten laten liggen, zelfs als het regent of sneeuwt!

#5 Een kweekkas

Een kweekkas

Met een kweekkas verbouw je het hele jaar door groente en fruit in je eigen moestuin. Je moet wel nog steeds rekening houden met de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht. Meloenen groeien niet in het najaar, die krijgen dan te weinig zonlicht! Andijvie, sla, radijsjes en andere snelgroeiers doen het wel goed in het najaar. Een onverwarmde kweekkas zorgt ervoor dat de temperatuur boven het vriespunt blijft. De minimum nachttemperatuur van de koele kas is 4,5 graden.